Jo Kääntöpöydän suunnitteluvaiheessa, Kalasataman pitsauunista inspiroituneina, pohdimme pitsauunin rakentamista. Uunin sijoituspaikkaa ja sopivaa rakennusaikaa mietittiin tovi. Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pääsimme vihdoin tositoimiin. Sitä ennen olimme keränneet hiekkaa ja savea Vantaalta ojan penkereeltä puunhakureissun yhteydessä, ostaneet tulitiilet ja oven kaaren punatiilet.

Uuni tehtiin vapaasti tätä ohjetta soveltaen:
http://small-scale.net/yearofmud/2009/09/12/outdoor-cob-pizza-oven/
(Netistä löytyy paljon ohjeita ja inspiroivia kuvia “cob oven” haulla.)

Työjärjestys oli kutakuinkin seuraava:

  • alustan teko kuormalavoista ja tukipuista
  • perustan tekeminen (savi-sahanpuruseoksesta pohja, jonka sisällä on lasipulloja), tasoitus (hiekkaa) ja tulitiilien asettaminen paikoilleen
  • oviaukon kaaren muuraus, apuvälineenä muotti
  • uunin muotoisen hiekkamuotin kokoaminen
  • uunin seinien rakentaminen (savea – hiekkaa noin 1:3)

Savi ja hiekka loppuivat kesken ja uunia jatkettiin Lassen, Peten ja Päivin voimin vielä viikonlopun jälkeenkin useampina päivinä. Saven löytäminen oli hieman haasteellista, mutta Keskuspuiston antimilla saatiin uunin seinät tarpeeksi paksuiksi (toki paksummatkin voisivat olla – mitä paksummat seinät, sen paremmin uuni pitää lämpöä). Uunille rakennettiin myös suojakatos, josta tehtiin viherkatto pitsamausteelle eli mäkimeiramille.

Kääntöpöydän ensipitsa made and eaten by Päivi

Uunia kuivatettiin hitaasti ensin muovilla peitettynä. Kun uunin seinien pinta alkoi olla kuiva sekä sisä- että ulkopuolelta sytytimme sisälle pienet kuivatustulet – polttopuuta eli laudanpätkiä riittää… Pari päivää sitten oli vihdoin aika testata pitsanpaistoa ja uuni toimi kuten pitääkin ja pitsat Kääntöpöydällä kasvatettuine yrtteineen olivat mahtavia!

 

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*