Kääntöpöydällä nautittiin 13. syyskuuta kauden viimeinen vegaanibrunssi. Samana iltana juhlittiin myös onnistunutta kasvukautta sadonkorjuubileiden ja Dodon synttäreiden merkeissä.

15279839677_1d09bb49af_mNyt onkin pieni hetki aikaa katsahtaa menneen kauden toimintaan. Vapaaehtoiset ihmiset (vain kokkimme saa palkkaa) ovat tänäkin vuonna tulleet Kääntöpöydälle miettimään ja tekemään kokeiluja kestävistä vaihtoehdoista. Suomalaisethan heittävät edelleen päivittäin pois tonneittain syömäkelpoista ruokaa ja huuhtovat ravinnerikkaat jätöksensä pois päiväjärjestyksestä juomakelpoisella vedellä. Ihmisvirtsan hyötykäyttöön liittyvästä kokeilustamme voit lukea täältä. Kääntöpöydän testatussa kuivakäymäläkompostilla vuodelta 2012 (TAMKin opiskelijoiden tekemä ravinneraportti sekä mikrobitesti) on sen sijaan kasvatettu kuluneella kaudella ruotsin rohtoraunioyrttiä Symphytum officinale, josta voidaan puolestaan valmistaa erinomaista viherlannoitetta varsinaisille ravintokasveille. Kasvihuoneen tomaattien kasvatusta avustettiin symbioottisilla mykoritsoilla eli sienijuurilla sekä matokompostilla. Kokemukset olivat hyviä.

15279418109_4a086a1170_mDodon Haarukanjälki-hankkeen tapahtumat olivat perin suosittuja. Iltojen teemat käsittelivät ruokaturvaa, ravinteiden kiertoa, luonnon monimuotoisuutta ja esimerkiksi pölyttäjien merkitystä monien yleisten ruokakasvien sadoille, lisäksi tutkailtiin hyönteisruokavalion huikeita mahdollisuuksia sekä yritysvastuuta etenkin elintarviketuotannossa ja -jälleenmyynnissä. Suurin osa iltamien asiasisällöstä on ladattu videoina nettiin. Ylipäätänsä kiinnostus vaihtoehtoja kohtaan kasvaa jatkuvasti. Maailmalle viime vuosina räjähdysmäisesti lisääntynyt kaupunkiviljely saa myös tänä päivänä tukea yhä useammalta kaupungin virastolta.

15279915035_e53e516607_mKasvisruoka on menettänyt vielä muutaman vuoden takaisen maineen ideologisena valintana. Vegaaninen ruokavaliokin leviää. Kääntiksen maukkaat vegaanibrunssit tällä kaudella noin kahdesti kuussa ovat varmasti tätäkin kehityssuuntaa edistäneet. Lisää tietoa brunsseilla tarjotuista herkuista saa kokkimme Sannan blogista. Kääntöpöydän kulut (kuten mm. maanvuokra valtion Liikennevirastolle) on tänäkin vuonna katettu myymiemme brunssien ja muun myyntitoiminnan tuotoilla.

Eräs oleellinen teema Kääntöpöydän tarjoamassa vaihtoehtoisen, kestävämmän kaupungin tekemisessä on kaupunkisuunnittelu. Kaupunki elää ja muuttuu jatkuvasti, ja on vaikea edes hahmottaa, mitä olisi kestävä kaupunki. Kääntöpöydällä on tätäkin puitu. Dodon Urbaanit Asumismessut kokosi yhteen jo toteutuneita ja vasta ideatasolla olevia tapoja elää kaupungissa ekologisemmin. Kääntöpöydälle 30.8. kokoontunut paneeli osoitti, että vuosikymmeniä vallalla ollut käsitys, että asumisessakin isompi on aina parempi, on aikansa elänyt ihanne. Persoonallisuus, helppous ja hinta tekevät pienestä kodista hyvän kodin, paitsi planeetalle, myös asujalle ja yhteisölle.

15463271461_c700735413_mValitettavasi etenkin liikenteen osalta on tulevaisuuden keskeinen Helsinki mahdollisesti vielä vähemmän kestävä kuin nyt. Pysäköinnille ja autoliikenteelle annetaan Helsingissä edelleen runsaasti tilaa ja ns. Veturitien rakentamista valmistellaan. Se on etelä-pohjois-suuntainen läpikulkuväylä halki uuden Keski-Pasilan (Tuusulanväylän ja Nordenskiöldinkadun yhdistävä väylä), jonka yksityisautokapasiteetti palvelee muita kuin alueen läheisyydessä asuvia. Haitat, laajat asfaltoitavat maa-alueet, ilmansaasteet ja melu, jäävät paikallisten taakaksi. Veturitielle menetetty arvokas maa-ala kaupungin ytimessä olisi kaikkien kaupunkilaisten ja veronmaksajien tappio. Vahvat siteet itä-länsi suunnassa voisivat luoda edellytykset kaupunkimaiselle, eli tiiviille ja paikallisesti orientoituneelle elämälle myös Pasilassa. Samalla kaupunkimaista, tiivistä, ekologista, ihmisen kokoista elämään olisi mahdollista jatkaa Kalasataman suuntaan Teollisuuskatua pitkin. Selkäranka-ryhmämme parissa on mietitty ja mietitään tämän keskeisen alueen vaihtoehtoisia mahdollisuuksia.

Virallisia tilaisuuksia seurata ja mahdollisesti ottaa kantaa liikenteen tulevaisuuteen tulee syksyllä 2014. Uutta Helsinkiä nimisellä sivustolla kaupunki kertoo seuraavista kokouksista.

  • Alkusyksy 2014 Veturitien liikennesuunnitelma ja Veturitien hanke kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa
  • 19.8.2014 Maistraatinportin jatkeen liikennesuunnitelma kaupunkisuunnittelulautakunnassa
  • 19.8.2014 Tornikujan liikennesuunnitelma kaupunkisuunnittelulautakunnassa
  • Radiokadun liikennesuunnitelma
  • Asemapäällikön kadun liikennesuunnitelma kaupunkisuunnittelulautakunnassa

15279778240_ac0b2ef02e_mViime syksynä päätetty uuden Pasilan aseman ja sen ympäristön rakentaminen on rakennusliike YIT:lle merkittävä voitto. Se on myös Suomessa ennen näkemätön miljardihanke, ulkomailta kopioitu tapa tehdä kaupunkia suurina kokonaisuuksina monen toisiinsa kietoutuneen intressin toimesta.
Kääntöpöydällä toteutetut kokeilut ovat jotain aivan muuta. Ne ovat yhteisen intohimon siivittämää innovaatiota ja älykästä improvisaatiota ihmisen mittakaavassa. Sellaisia alkaa kasvaa koko ajan enemmän. 15279625979_109261a6e5_mPaitsi Helsingissä, sitä löytyy ennen kaikkea maailman suurkaupungeissa, missä itse tekeminen on paitsi rohkeaa kokeilua myös pakon sanelemaa, kun bisnesvetoisuus oikeasti hankaloittaa paitsi luonnon myös ihmisten elämää. Kääntiksellä on siis tehty taas kerran rohkeita avauksia. Siinä on kokemukseni mukaan myös se ihmeellinen puoli, että siellä tekeminen ei väsytä vaan virkistää.

Share →

One Response to Katsaus Kääntiksen kauteen

  1. […] kuva, alla, on otettu Pasilassa Kääntöpöydällä, missä kaupunkisuunnittelun tulevaisuutta pohditaan ympäristönäkökulmasta ja vapaaehtoisin […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*