Ravintola Kääntöpöytä 21.8.2011 (klikattaessa kuva aukeaa suurempana.)

Kaupunkiviljely on osa ruoantuotannon ja laajemminkin kaupunkilaisen elämäntavan muutosta. Sen tarkoituksena on paitsi pyrkiä leikkaamaan keskivertosuomalaisen kaupunkilaisen moninkertaisesti liian suuria kasvihuonekaasupäästöjä, myös synnyttää parempaa kaupunkiympäristöä ja -elämää sekä uusia yhteisöjä. Kaupunkiviljely onkin tehokas tapa saada ihmiset kiinnostumaan omasta elinympäristöstään ja rohkeasti käyttämään sitä. Se on myös yksi tapa oppia arvostamaan ruokaa ja miettimään sen alkuperää. Bonuksena hyötykasvien viljelyssä tulee vielä kuluttajan muuttuminen ajoittain tuottajaksi. Se puolestaan avaa uusia näkymiä epävakaista maailmanmarkkinoista tai öljystä vähemmän riippuvaiseen tulevaisuuteen.

Kaupunkilainen ympäristöjärjestö Dodo yhteistyökumppaneineen perustaa Keski-Pasilan ratapihalle vanhaan veturinkääntöpöytään uudenlaisen kaupunkiviljelykeskuksen ja kohtaamispaikan. Helsingin designpääkaupunkivuoden myötä veturinkääntöpöytä kukoistaa ainakin vuonna 2012, mutta suunnitelmissa on jatkaa toimintaa teemavuoden jälkeenkin.

Veturinkääntöpöytä sijaitsee Liikenneviraston hallinnoimalla valtion maalla, aivan Helsingin tulevan ”toisen keskustan” naapurissa. Se on avointa kaupunkitilaa, ja vuoden 2012 mielenkiintoinen nähtävyys, jossa voi jopa päästä iskemään kädet multaan. Paikassa harjoitettavan viljelytoiminnan luonne tulee olemaan kokeellista, ja toimintaa pyritään eri tavoin havainnollistamaan: esimerkiksi ravinteiden kierrätykseen ja luonnonmukaisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Saman aikaisesti on tarkoitus myös kehittää erilaisia sosiaalisia, ekonomisia ja ekologisia kaupunkiviljelykonsepteja.

Paikan ytimen muodostaa kääntöpöydän rakenteita hyödyntävä n. 6 metriä korkea kasvihuone. Sen ympärille sijoittuvat viljelylaarit  ja muut kasvatusalustat. Kasvihuoneen ensisijainen tarkoitus on pyrkiä pidentämään Suomessa suhteellisen lyhyeksi jäävää kasvukautta molemmista päistä. Suunnitelmaan kuuluu niin ikään kesäkahvila, joka olisi avoinna noin  2–3 kertaa viikossa. Näinä päivinä paikalla on tarkoitus pitää kaikille tutustujille “avoimet ovet” sekä järjestää talkoita. Paikka voi myös toimia erilaisten tapahtumien ja työpajojen näyttämönä, tarvittaessa vaikka tanssipaikkana. Kaikki viljelyssä käytettävä multa ja muut rakenteet tuodaan paikan päälle, joten ratapihan mahdollisesti saastunut maa-aines ei ole yhteydessä ravintokasveihin.

Varsinaiseen viljelytoimintaan toivomme saavamme mukaan innostuneiden viljelijöiden työ- ja talkooporukan. Ensi kasvukaudella vanhojen veruritallien historialliseen miljööseen ja hieman salaperäiseen tunnelmaan sekoittuvatkin vehreys ja toivottavasti yhdessä tekemisen ilo. Tervetuloa siis maistamaan ratapihan herkkuja ja haistelemaan uusia tuulia 2012.

(Juttu julkaistu aikaisemmin Ilmastoinfon Ilmastosanomat -julkaisussa.)

Share →