Kääntöpöytä on käynnistämässä vesiviljelyprojektia, jolla haetaan kestävää ratkaisua kasveille välttämättömien ravinteiden saamiseksi. Prototyypin rahoitukseen haetaan nyt tukijoita jotka pääsevät yksinoikeudella kokemaan lopputuloksen elokuun illallisella. Maailman väkiluvun on arvioitu kasvavan jopa 11 miljardiin henkeen vuosisadan lopussa. Tämä tarkoittaa globaalille ruoantuotannolle valtavia haasteita, sillä jo nyt maailman väestöä ruokitaan kestämättömin menetelmin. Peltoviljelyssä käytetään suuria määriä väkilannoitteita, joiden kierrätys on usein olematonta.

Kasvien tarvitsemista pääravinteista eritoten typpi ja fosfori aiheuttavat ongelmia jo niitä tuotettaessa, mutta myös sadonkorjuun jälkeen. Fosfori on mineraali, jota louhitaan kaivoksista eritoten globaalissa etelässä. Fosforikaivokset ovat ehtymässä ja joidenkin arvioiden mukaan viimeiset fosforimalmit käytetään vuosisadan puolen välin tienoolla. Typpilannoitetta muodostetaan ilmakehän typestä erittäin paljon energiaa vievässä prosessissa pääosin maakaasun avulla. Laajimmin käytössä olevassa Haber–Bosch -menetelmässä yhden typpikilon saantiin kuluu toinen kilo maakaasua. Menetelmä on alati kallistuva maakaasun hintakehityksen vuoksi. Typpeä ja fosforia käytetään peltoviljelyssä vuosittain kymmeniä, jopa satoja kiloja per hehtaari. Näitä väkilannoitteita ei tavanomaisessa peltoviljelyssä kierrätetä. Näin ollen kasveilta käyttämättä jääneet ravinteet huuhtoutuvat vesistöihin, varastoituvat maaperään tai haihtuvat ilmaan, jolloin niiden palautuminen viljelytoimintaan ei ole enää mahdollista.

Ratkaisu viheliäiseen ongelmaan

Tällainen energiavaltainen prosessi, jossa osa kalliista ravinteista tuotetaan suoraan merenpohjaan, on yksiselitteisesti kestämätön. On kuitenkin fakta, että nämä samat makroravinteet ovat kasveille välttämättömiä. Menetelmään saattaa kuitenkin olla yksinkertainen ja edullinen ratkaisu lähempänä kuin luullaankaan. Tarvitaan vain hieman rohkeaa ajattelua ja toimintaa tabujen poistamiseksi.

Kääntöpöydälle rakennetaan tänä kesänä prototyyppi vesiviljelyjärjestelmästä, joka tarvitsee toimiakseen vain vettä ja ihmisvirtsaa. Virtsa on ravinnerikas liuos, jota käytetään jo nyt erityisesti luomutuotannossa lannoitteena. Tämä virtsa on tosin lähtöisin yleensä joko oman tai naapuritilan lehmistä.

Ihmisvirtsa on koostumukseltaan erinomaista lannoitetta, mutta ihmisten pääosin perusteettomien pelkojen ja tabujen vuoksi tämä lannoitevalmiste haaskataan lähes täysin. Kehon sisällä virtsa on steriiliä ja yksinkertaisella lämpökäsittelyllä talteen otetusta virtsasta voidaan patogeenit eli taudinaiheuttajat poistaa. Tutkimukset eivät myöskään ole osoittaneet, että virtsan sisältämät hormonit siirtyisivät syötävien kasvinosien kautta ihmiseen. Riski saada ravinnon kautta hormoneja on huomattavasti suurempi, mikäli ruokavalioon kuuluvat eteläamerikkalaiset lihatuotteet.

Tule tukijaksi!

Luonnollisesti haluamme kuitenkin tehdä kattavat laboratoriotestit virtsapitoisesta ravinneliuoksesta sekä valmiista papusadosta. Laboratoriotestit ovat kuitenkin kalliita ja siihen tarvitsemme Sinun tukeasi.

Järjestämme perjantaina 7.8.2015 klo 18 Suljetun kierron illallisen, johon myymme 25 kappaletta illalliskortteja á 30 €:n hintaan. Illallisen tuotto menee prototyypin rakentamisesta sekä laboratoriotesteistä syntyneiden kulujen kattamiseen. Valitettavasti Suomen lainsäädännön vuoksi emme voi ottaa rahaa viljeltyjen tuotteiden tarjoamisesta, joten valmistamme ruoka-annoksen yhteyteen järjestelmän pavuista lisukkeen, josta halukkaat saavat sitä itse annostella. Lisäksi ennen ruokailua esittelemme järjestelmämme ja sen sovellutusmahdollisuuksia. Ilmoittaudu illalliselle alla olevan ohjeen mukaisesti. Tervetuloa!

RUOANTUOTANNOSSA ON ONGELMA. OLE OSA RATKAISUA. KAUPUNGISSA.


SULJETUN KIERRON ILLALLINEN

Kääntöpöydän suljetun kierron illallinen 7.8.2015 klo 18

Menu

Kääntöpöydän oman sadon salaatti

Papupasta

Kääntöpöydän yrttivirvoke

Vegaaninen pannukakku

Illalliskortin hinta á 30 €. Tapahtuman tuotto menee vesiviljelyjärjestelmän rakentamisesta ja laboratoriotesteista syntyneiden kulujen kattamiseen.


Ilmoittaudu ja hanki illalliskortti osoitteessa:

holvi.com/shop/kaantopoyta/

Kääntöpöydän väki toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi!

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*