Kääntöpöytä hyödyntää fuusioreaktoria!

Kasvihuoneen vesipumput ja viereinen kahvila ei kuluta sähköä kovin suuria määriä, joten Kääntöpöytä on erinomainen kohde uusiutuvan paikallisen energiantuotannon kokeilemiseen. Viikonloppuna pidettiin 2-päiväinen työpaja, jossa asennettiin aurinkopaneelit ja säätimet, tehtiin laaja kaapelointi (yli 100 metriä!) sekä ehdittiin vielä hämmästellä järjestelmän suorituskyky.

Kurssitusta


Aluksi pidin intensiiviversion aurinko- ja tuulivoimajärjestelmien kurssista, jossa käsiteltiin tuotannon ja kulutuksen mitoittamista, järjestelmän eri laitteita sekä asennuksen perusteita. Tahti oli reipas, koska 7 x 1,5 tunnin kurssi puristettiin kahteen ja puoleen tuntiin. Kurssin tarkoituksen on antaa valmiudet oman järjestelmän suunnitteluun ja asentamiseen. Kurssi auttaa myös ’avaimet käteen’ -tyyppisen ratkaisun tilaamisessa, koska helpommin ymmärtää mitä on tilaamassa ja minkälainen järjestelmä on oikea juuri omalle mökille. Mökkisähköjärjestelmän energiatarpeessa voi nimittäin olla 100-kertainen ero käyttöprofiilista riippuen.

NAPS Systemsin mahtijärjestelmä

Kääntöpöydän järjestelmä on mökkisähköjärjestelmäksi aika iso. Aurinkopaneelitehoa on melkein kilowatti ja akkukapasiteettia noin 10 kWh. Akkupakan varastoimalla energialla lataa siis tavallisen kännykän 1500 kertaa tai polttaa 1 watin LED-valoa vuoden yhtäjaksoisesti. Sunnuntaina ensimmäisten kolmen paneelin kytkennän jälkeen aurinkopaneelit tuottivat 18 ampeerin virran joka on tehona hieman yli 200 wattia – tulos on vakuuttava. Aurinkopaneeleita asennetaan vielä toisen kolme kappaletta kahvilamökin katolle. Oheisessa kuvassa on järjestelmän osat.

Kulutuskohteet

Lopullinen järjestelmä vielä hieman hakee muotoaan, mutta alustavasti sähkönkulutuskohteet Kääntöpöydällä ovat seuraavat:

  • Kahvilan sekä kasvihuoneen valaistus
  • Vesipumput
  • Kännykänlatauspiste molempiin rakennuksiin
  • 12V jääkaappi kahvilapäivinä (tiedätkö mistä saisimme laadukkaan sellaisen, saa olla käytettykin?)
  • Kannettavan tietokoneen lataus
  • Teeveden keittäminen/tulistaminen 2000W invertterin avulla

Näistä suurin kuluttaja on selvästi teeveden keittäminen. Jos aurinkopaneelien keskimääräisestä vuorokausituotannosta kesällä mitoitetaan kolmasosa veden keittämiseen, tarkoittaa se 30 kuppia teetä päivässä. Onneksi järjestelmässä on asialliset lataussäätimet, jotka kertovat akkupakan tilanteen. Oheisesta kuvaajasta nähdään järjestelmän tuotantoarvio eri kuukausina. Luvut ovat keskiarvoja kuukauden ajalta, yksittäisen päivän tuotanto voi sateisena päivänä olla merkittävästi vähemmänkin.

Asentaminen

Tälläisen suuren järjestelmän asentamisessa menee aina aikaa enemmän kuin osaa arvioida. Niin meni nytkin. Työskentelimme kolmessa tiimissä – erittäin tehokkaasti, mutta aivan kaikkea ei saatu asennettua kahdessa päivässä. Ehkä puolisen päivää vielä lisää ja kaikki on valmista. Kurssilaiset olivat hyvin innostuneita asennuksesta, ja moni kertoikin että on oppinut hyödyllisiä taitoja. Sähköistämättömiä mökkejä Suomessa riittää.

Mielenkiintoista nähdä, miten sähköt toimivat oikeasti ’tuotantokäytössä’. Ehkäpä jossain vaiheessa Kääntöpöytään lisätään tuulivoimala!

Aurinkopaneelien asennus

Janne Käpylehto
Energiatehokkuusasiantuntija / Energy Efficiency Specialist

Negawattineuvonta
http://www.negawatti.fi/