Kääntöpöydän lumitalkoot ja kevään tahti

LumitalkootIloinen ja ahkera joukko kaupunkiviljelijöitä kokoontui talkoilemaan ensimmäisenä lauantaina vuokrasopimuksen alettua. Päivän ensisijainen tavoite oli raivata lumihankea paikalle ensi viikolla pystytettäville rakennustelineille ja paljastaa samalla muutenkin veturinkääntöpöytää nietoksista. Aurinko paistoi ja työ sujui. Lumitöiden jälkeen aloitettiin vielä nikkaroimaan lattiatralleja, samalla mallintaen laudanpätkillä kasvihuoneen viljelylaarien ja käytävien mittoja (1:1). Puutavaraan ja ruuveihin saimme tukea kohtuuhintaisten tuotteiden muodossa Ruohonlahden K-raudasta, kiitos siitä vielä sinne.

Tämän lisäksi purimme ja siirsimme 2-3 vuotta sitten rakennetun vajan Dodon vanhoilta sissiviljelmiltä Kääntöpöydän läheisyyteen, vanhasta vajasta on tarkoitus loihtia kevään edetessä osa kompostoivaa kuivakäymälää viherkattoineen. Huussi tulee sijaitsemaan niin’ikään valtiolta vuokraamallamme maapläntillä hieman erillään varsinaisesta kääntöpöydästä ja sen hyötykasveista (etäisyys n. 20 m). Huussin ”reaktorin” toimittaa pääyhteistyökumppanimme Biolan, ja se suo paitsi helpotusta Kääntöpöydän vierailijoille & talkoolaisille – myös havainnollistaa konkreettisesti ravinteiden kiertoa.

Talkoopäivän fyysiset ponnistelut kuittasi iso vegaaninen luomuhernesoppa (luomuherne, -porkkana, -palsternakka, selleri, suola, pippuria), kera paputahnan, ruisleivän ja sinapin & smetanan (halukkaille). n. 15 litraa paksua rokkaa katosikin päivän kuluessa kokonaan talkoolaisten suihin. Sitä syödessä olikin mukava suunnitella tulevaa…

Viljelytaloudessa Kääntöpöydällä on päätetty toimia siten, että kaikki viljelmät ja sadot ovat yhteisiä. Tähän päädyttiin ensinnäkin rajallisen viljelyalan johdosta, toisekseen sillä pyritään osaltaan turvaamaan Kääntöpöydän taloudellista tulevaisuutta – tällöin satoa voidaan hyödyntää täysimääräisesti kahvila- ravintola- & tapahtumatoimissa.

Projektia on heitetty vinolla pinolla hienoja ideoita, tämän päivän suurin haaste on laittaa niitä tärkeys- ja toteutusjärjestykseen, samalla soveltaen ”ajan hengen mukaisesti” tiukkaa talouskuria. Kääntöpöytä-prosessin tulee edetä lähiviikkoina samanaikaisesti monella eri tasolla, kiihtyvällä tahdilla.

Kasvihuoneen rakentamisessa, jonka on määrä alkaa toden teolla 12.3. jatketaan ns. nykytilanteesta eteenpäin. Kaikki olemassaolevat, osin historialliset, osin jälkikäteen tehdyt rakenteet jäävät paikoilleen. Näin ollen paikka on tarvittaessa palautettavissa suurinpiirtein nykyiseen tilaansa. Kasvihuone tullaan rakentamaan siperianlehtikuusipuurungosta ja polykarbonaattilevyistä ilman, että Kääntöpöydän nykyiseen metallitukirakenteeseen esim. porataan lainkaan reikiä.

Eräs lumitalkoopäivän motoista kuului:

  1. Luo hyviä olosuhteita asioille tapahtua,
  2. Anna luonnon toimia…
  3. Korjaa satoa!

(sopii hyvin niin lumenluontiin auringonpaisteessa kuin kaupunkiviljelyyn)
Seuraavan kerran kokoonnumme talkoilemaan Kääntöpöydälle la 10.3. Tervetuloa.

Tämän kirjasi Kirmo.