Kylvöä ja taimien esikasvatusta

10.3.2012 Ensimmäiset kylvöt tehtiin esikasvatusta varten sisätiloihin, missä yöpakkaset eivät pääsisi tuhoamaan herkkiä taimia. Noin 300 runkotomaatin ja parikymmentä kirsikkatomaatin siementä kylvettiin yksitellen taimikennostoihin. Tätä edelsi kuitenkin kasvualustojen huolellinen valmistelu. Janne Länsipuron opastuksella möyhimme, kastelimme ja tiivistimme mullan ennen siementen kylvämistä. Suunnittelimme kylvöaikataulua ja Janne kertoi lisää viljelymenetelmistä ja mahdollisista ongelmista: taimipolte-niminen sienitauti esimerkiksi aiheuttaa mullan pinnalle kuvion, joka näyttää siltä kuin “pikku ufo olisi laskeutunut”.

17.3.2012 Viikko sitten kylvämämme siemenet ovat jo itäneet. Tästä innostuneena valtasimme lisää lattia-alaa työhuoneenakin käytettävästä esikasvatustilastamme: ikkunan eteen aseteltiin toinen kennorivistö, johon kylvimme sinappikaalia, persiljaa, oreganoa ja timjamia. Jokaiseen 64 kennoon siroteltiin hyppysellinen pikkuruisia siemeniä, ja siltikin pusseissa olleista siemenistä jäi lähes puolet kylvämättä.

Viikko 12. Kasvihuoneen rakennustyömaalla työskenneltiin ahkerasti sirkkelin säestyksellä. Sisälle kylvettiin salaattia, mangoldiaa, mizunaa ja thaibasilikaa.

25.3.2012 Janne tuli neuvomaan miten hieman liian honteloiksi kasvaneet tomaatintaimet koulitaan, ja niinpä kirsikkatomaatin taimet siirrettiin hieman isompiin potteihin. Tietoa tuli taas lisää mm.
– persilija kasvaa hitaasti
– timjami ja oregano pärjäävät paremmin niukasti kastellussa mullassa
– tomaatin hontelo taimi kestää varovaista taivuttelua koulintavaiheessa

Hyvin itäneet taimet odottavat jo pääsyä valoisaan kasvihuoneeseen.

Viljelyryhmän puolesta,
Helena ja Petri